A töltött zsemle könnyen elkészíthető, isteni desszert, ami visszahozza a régi ízeket.
Hozzávalók:
- 6 db zsemle
- 45 dkg Reál félzsíros túró
- 2 csomag Reál vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 2 dl Reál 20%-os tejföl
- 4 ek kristálycukor
- 12 dkg mazsola (ízlés szerint elhagyható)
- 3 dl Falusi 2,8%-os tej
- 5 dkg Reál sütőmargarin
Tálaláshoz:
- porcukor ízlés szerint
Túróval töltött zsemle
Ha túl sok volt a hús mostanában, készíts isteni édességet! Nagymama konyháját idézi a túróval töltött zsemle, amit mindenki szeretni fog. Előkészítése nem igényel tíz percet sem, onnantól kezdve pedig már csak a sütőre kell bízni mindent. Az eredmény egy garantáltan finom édesség, aminek túrós alaptöltelékét könnyedén variálhatjuk. A teljesen
hagyományos értelmezés szerint mazsola való bele, de jó az aszalt meggy vagy vörösáfonya is, mint ahogy variálható akár markáns ízű, savanykás (ilyenkor akár fagyasztott vagy konzerv) gyümölcsökkel, mint a magozott meggy, a málna, az áfonya, vagy akár a narancs. Tartalmasabb levesek után második fogásnak kitűnő, de vacsorára is remek választás. Melegen tálalva, porcukorral megszórva az igazi.
A túróval töltött zsemle elkészítése:
- A tejet 1 zacskó vaníliás cukorral felmelegítjük.
- A zsemlék tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk, de a belső, puha részt félre is tesszük, mert a túrós töltelék lazább és finomabb lesz, ha ezt beleaprítjuk.
- A túrót áttörjük a zsemlék belsejével, összekeverjük a másik zacskó vaníliás cukorral, a tojásokkal, a cukorral, a mazsolával, és a tejföllel lágyítjuk.
- A zsemléket meglocsolgatjuk a meleg tejjel, de ne túl sokkal, mert szétázik.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket.
- Beletöltjük a túrót, rátesszük a zsemlék kupakját, amit szintén kicsit beáztattunk a cukros tejbe.
- A margarint rámorzsoljuk a zsemlék tetejére.
- Forró sütőben 15-20 percig sütjük, amíg szépen meg nem pirul a teteje.
- Tálaláskor porcukorral meghintjük a tetejét.