Egy klasszikus sütemény, mely ott kukucskál a cukrászdák polcain, de már nagymamáink is szívesen készítették.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg Reál finomliszt
- 1 tk Reál sütőpor
- 15 dkg Reál sütőmargarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag Reál vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 1 ek. púpozott Reál 20%-os tejföl
A töltelékhez:
- 2 db tojás
- 30 dkg Reál félzsíros túró
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg Reál mazsola
- 2 ek. búzadara
- 1 db citrom
A habhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg Reál sárgabarackdzsem a kenéshez
A Rákóczi túrós története:
A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez. Az édesség névadója Rákóczi János cukrászmester, aki 1912-től különböző pesti éttermekben és konyhákon volt szakácstanuló. 1924-ben Párizsban járt, a Laure nevű étteremben dolgozott, 1926-ban hazatért és Horváth Nándor éttermében volt konyhafőnök. Később a lillafüredi Palotaszálló, majd a Gellért Hotel éttermének vezetője lett, 1953-tól nyugdíjazásáig
a Duna Szálló konyhájának első embere volt. Több szakácskönyve is megjelent, számos szakmai díjat kapott. Az általa kitalált túrós desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakácsoknak szóló szaklapban. Az édesség az 1958-as brüsszeli világkiállításon is jól szerepelt. A sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre citromhéjjal, vaníliával és mazsolával ízesített túrókrém kerül. Tetejét könnyű, cukros tojásfehérje fedi, baracklekvárral díszítik.
A Rákóczi túrós elkészítése:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, a tojássárgájákat (a fehérjét félre tesszük), a tejfölt, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
- 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük együtt.
- A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukorral, a mazsolával, a 2db tojássárgájával, a búzadarával, a citrom reszelt héjával, és végül a tojások keményre vert habjával.
- A tésztát kinyújtjuk és egy 25X30-as tepsibe helyezzük, egy villával megszurkáljuk és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10-15 percig sütjük.
- Ezután kivesszük, megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni de már csak 140 fokra, 10 percre. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó.
- A félretett tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, jó sűrűnek kell lennie. A túróra rakjuk, a sütőt lejjebb vesszük, 120 fokra és a habot 20 percig szárítjuk rajta.
Tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni, mert szebben tudjuk szeletelni. Mutatós és nagyon ízletes sütemény.