Istenien finom és egy könnyedén elkészíthető előétel.
Hozzávalók 8 db palacsintához:
A palacsintatésztához:
- 1 db tojás
- 15 dkg Reál finomliszt
- 3 dl Reál 2,8%-os tej
- 1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
- csipetnyi só
- 1 evőkanál Reál étolaj
A töltelékhez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1dl Reál étolaj
- só ízlés szerint
- Reál őrölt fekete bors ízlés szerint
- Reál pirospaprika ízlés szerint
- 1 evőkanál Reál finomliszt
- 1 db kis Reál 20%-os tejföl
- 1 dl Reál 2,8%-os tej
Hortobágyi húsos palacsinta
A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető egyes szakácskönyvekben egy darált
hússal készült palacsinta, amit tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek. Igen hamar az egyik legnépszerűbb étellé vált, nem is csoda, hiszen istenien finom, egyedi és ráadásul bárki elkészítheti könnyedén.
A hortobágyi húsos palacsinta elkészítése:
- A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát, majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat. Melegen tartjuk őket.
- Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított, felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk, pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük. Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk. Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst puhára főzzük.
- Tejfölös habarást készítünk. A tejfölt összekeverjük az 1dl tejjel, és elkeverjük benne az 1 evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a puhára főzött húshoz és folyamatos keverés mellet felfőzzük, így kész a pörköltünk.
- A húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról.
- Tűzálló tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a hús alatt megmaradt tejfölös mártással meglocsolva 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk (kb.10 percig).
Tálaláskor petrezselyemmel és reszelt sajttal díszíthetjük. Ínycsiklandó előétel, de főételként is megállja a helyét.
További receptek
Kekszszalámi
Élvezzük újra a gyerekkori ízeket, készítsd el generációk kedvencét, a kekszszalámit!
Rákóczi túrós
Egy klasszikus sütemény, mely ott kukucskál a cukrászdák polcain, de már nagymamáink is szívesen készítették.
Pásztorpite
Mennyei húsos és burgonyás étel, ami az egész család kedvence lehet!