Bármilyen mártogatóssal, akár sült krumplival vagy krumplipürével, friss salátával, párolt rizzsel kínáljuk.
Hozzávalók:
- 300 g Reál trappista sajt
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 30 g búzaliszt (BL55)
Kisütéshez:
- 1 l Reál étolaj
Egyszerű sajtkrokett, a sajtról!
A sajt az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több százféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalmától, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően. Mértékkel fogyasztva a sajt az egészséges étrend része lehet: felnőtteknek napi két-három adag tejtermék fogyasztása ajánlott. Egy adag, körülbelül 42.5 gramm sajt ugyanannyi kalciumot biztosít a szervezetünknek, mint egy bögre tej vagy joghurt.
A sajt a gasztronómiában kedvelt alapanyag, legyen szó levesekről, salátákról, szendvicsekről, de önálló ételként is megállja a helyét. Egy egyszerű sajtkrokett receptjét szeretnénk megosztani, amit nem kell panírozni, és nem fog szétfolyni, 20 perc alatt készen is vagyunk vele, de az elismerés nem marad el. Lehet fogyasztani önmagában simán, mártogatóssal, rizzsel, tartárral, áfonya szósszal ki hogyan szeretné.
Egyszerű sajtkrokett elkészítése:
- A sajtot egy tálba reszeljük kis lyukú reszelőn.
- Keverjük hozzá a tojást és a lisztet.
- Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll.
- 3-4 cm-es rudakat sodrunk belőle (krokett forma)
- Az olajat egy serpenyőben feltesszük melegedni.
- A kroketteket forró olajba tesszük, de ne tegyük közel egymáshoz, inkább több adagban süssük ki, mert könnyen összetapadnak. Amikor az olajban elkezdjük sütni, várjunk, vele picit mielőtt megforgatnánk, mert ha nem kap egy pindurka kérget a villához is hozzátapad. Ha már aranybarna ne süssük tovább, mert előfordul, hogy felpuffad egy gombostű fejnyi ponton és ott kilukad, elkezd kifolyni a sajt. Ha ezt nem várjuk meg nem fog kifolyni.
- Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Ebédre vagy akár vacsorára is kiváló választás!