Anyák napi linzer – Lepjük meg az édesanyákat!
Anyák napja alkalmából az anyukák megérdemelnek egy kis pihenést és kényeztetést, ezért egy olyan egyszerű recepttel készültünk a család számára, amit az apukák a gyerekekkel együtt játszva el tudnak készíteni.
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
A tésztához, töltelékhez:
- 40 dkg Reál finomliszt
- 20 dkg Falusi sütőmargarin
- 1 cs Reál vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- Reál szamóca dzsem
A linzer története:
A legenda szerint Richter Lénárd cukrász volt az, aki kitalálta a lekváros linzert. Az elmondások alapján egyik törzsvendége és jó barátja, Linzer Rudolf szabadságharcos főhadnagy tiszteletére készítette el. A linzer azóta is töretlen népszerűségnek örvend,
mely nem is csoda, hisz omlós, könnyű tésztája bármely konyhában hamar elkészül, tölteléke pedig akár lekvár, akár krém, mindenképp megkoronázza az étkezéseket. A tetejét hagyományosan könnyed porcukor-réteggel borítjuk be, ezzel is kiemelve az édesség egyszerű báját.
Köszöntsük az Édesanyákat!
Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a legtöbb országban ez az ünnep májusra esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza.
Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án tartották. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.
Anyák napi linzer elkészítése:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, és a hűtőben fél órát pihentetjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vékonyra kinyújtjuk, egy nagy, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A szívek felének a közepét egy kisebb szív alakú kiszúróval kilyukasztjuk.
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Rárakjuk a szíveket, és kb. 8 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, lekvárral megkenjük az egész szíveket, és ráragasztjuk a kilyukasztottat.
- Tálaláskor porcukorral meghintjük.
Ajándéknak is tökéletes szeretteink számára.